Beste flessenwarmers » Achtergrond » Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een baby?
Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een baby?

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een baby?

Bij het opwarmen van een flesje melk of een potje babyvoeding is het belangrijk dat alle voedingsstoffen behouden blijven. Je geeft je kindje immers niet alleen te eten om zijn buikje te vullen, maar ook om te groeien.

Een flesje melk of borstvoeding of een potje babyvoeding opwarmen kun je op verschillende manieren doen: onder de kraan, au bain-marie, in de magnetron of door middel van een flessenwarmer. Elke manier heeft zo zijn voor- en nadelen. Een van de belangrijkste redenen om voor een flessenwarmer te kiezen is dat deze de voeding geleidelijk aan opwarmt waardoor deze belangrijke voedingsstoffen behouden blijven. Een andere reden is dat het toestel zelf alle werk doet, zodat jij je je kunt bezighouden met je kindje. Maar welke voedingsstoffen zijn nu precies zo belangrijk voor je kindje?

Eiwitten

Eiwitten vormen de bouwstoffen voor alle weefsels. Daarnaast dienen eiwitten ook als energiebron en spelen ze een belangrijke rol bij de afweer tegen bepaalde ziekten. Eiwitten vind je zowel in poedermelk als in borstvoeding terug. Als poedermelk of afgekolfde borstvoeding te snel opgewarmd wordt, gaan veel van deze zo belangrijke eiwitten verloren. Worden eiwitten te hard verhit (wat soms kan voorkomen in een magnetron) dan verandert de ruimtelijke structuur van deze eiwitten – ook wel denaturatie genoemd – en gaan de specifieke eigenschappen helemaal verloren.

Vetten

Ook vetten zijn heel belangrijk voor een baby. Deze leveren niet alleen de nodige energie, maar spelen ook een belangrijke rol bij het in standhouden van de celstructuur. In het eerste jaar na de geboorte hebben baby’s relatief veel vetten nodig voor een evenwichtige groei.

Koolhydraten

Koolhydraten, die we kennen onder de vorm van suikers, zijn brandstof voor het lichaam. Naast eiwitten en vetten leveren ook koolhydraten de nodige energie aan je baby. De belangrijkste suiker in borstvoeding is lactose – ook wel melksuiker genoemd. Deze lactose is onder meer belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen. Lactose heeft ook bacterie-remmende eigenschappen en stimuleert de ontwikkeling van melkzuur-bacteriën in de darmen. Gewone poedermelk bevat ook lactose, maar voor baby’s die lactose-intolerant zijn is er ook poedermelk verkrijgbaar zonder lactose.

Vitaminen en mineralen

Naast deze belangrijke bouwstoffen bevatten moedermelk en poedermelk ook nog heel wat vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor enerzijds de groei en anderzijds de algemene ontwikkeling van je baby. Ook voor vitaminen en mineralen geldt dat als deze te snel worden opgewarmd, hun werking vermindert of helemaal verdwijnt.

Een reactie plaatsen